Kamna či krby vám sice doma vykouzlí teplo a příjemnou domácí atmosféru, ne každý si je ale může dovolit z hlediska dispozice a umístění. Pro veškeré “nevhodné” prostory, jako jsou místnosti bez komínu, panelákové byty a další, tu je řešení v podobě biokrbu.

Co je to biokrb?

Biokrb je ve zkratce bezkomínový krb, který funguje na spalování kapalného paliva, biolihu. Je to tedy krb, ve kterém hoří oheň s menším tepelným výkonem (záleží na počtu hořáků a délce). Biokrby mohou být závěsné, stolní nebo volně stojící. 

Hlavní konkurenční  výhodou biokrbu je, že může poskytnout tu pravou romantickou atmosféru téměř kdekoliv a zároveň jsou na použití jednoduché. 

Biokrby si můžete vybrat zkrátka ve všech tvarech a velikostech. Velký výběr biokrbů najdete třeba na Biano.cz, kde můžete přehledně filtrovat a najít si tak přesně takový, který bude pasovat i do vašeho interiéru.

Co potřebujete pro montáž? 

Není třeba ani projekt, ani stavební povolení, dokonce ani komín. Jedná se především o designový prvek v místnosti. Biokrb musí být namontován pouze na stěnu z nehořlavého materiálu. Místnost, ve které je umístěn, musí být minimálně 45 m3 velká – při klasické výšce stropu 2,5 metrů musí být plocha místnosti větší než 18 m2. 

Jaké bezpečnostní pokyny dodržovat? 

Je to stejné jako u jakéhokoliv klasického krbu či kamen – nenechávejte biokrb bez dozoru. Nikdy do biokrbu nelejte alkohol, nestavte na něj žádné věci a neskladujte v bytě více než 5 litrů biolihu. Ten musí být těsně uzavřen a uschován mimo dosah dětí a zvířat. Zároveň biokrb spaluje v místnosti kyslík, proto se pokoj doporučuje pravidelně větrat. 

Designový prvek

I v paneláku tak můžete vytvořit prostor, v jehož středu bude biokrb umístěn. Biokrby lze také vkusně umístit i do menších místností – nedostatek místa lze vyřešit zavěšením krbu na zeď, což ještě více umocňuje pocit skutečného krbu. 

Designové jsou ale i biokrby volně stojící, které v interiéru působí jako velmi luxusní doplněk. Zejména, pokud jej zkombinujete se skleněnými materiály a kamenem. 

Jaký biokrb vybrat? 

Biokrby se vyrábí v kombinaci lesklého či matného kovu a žáruvzdorného skla. Mezi nejmenší patří biokrby stolní, dají se snadno přemístit a nezaberou mnoho místa. Větší biokrby se dají umístit přímo do prostoru, zajímavě působí biokrby nástěnné, které lze umístit na zeď pomocí hmoždinek a šroubů.

Dokáže biokrb vyhřát celou místnost?

Tady můžeme narazit na menší oříšek. Biokrby dokáží zahřát místnost nejen vizuálně, ale v pohodě ji vytopí (jejich výkon dosahuje až 4 kW, které zvládnou prohřát jednu větší místnost), nicméně nevynikají takovou výhřevností, jako klasické krby. Rozhodně ale jejich tepelný výkon není zanedbatelný, byť jejich primární funkce je estetická.